Kriisikeskus Mobile ja muita auttavia tahoja kesän aikana

Kriisikeskus Mobile on avoinna koko kesän arkisin ma-to klo 8-20 ja pe klo 8-17. Yhteyttä voi ottaa 📞 044 7888 470, 💻 chatin välityksellä www.kriisikeskusmobile.fi tai 👥 kasvokkain Matarankatu 6B 4. kerros, Jyväskylä.

Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystys 24/7 014 266 0149

Keski-Suomen hyvinvointialueen kesän palveluajat ja toimipisteet: lisätiedot tästä.

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti: Jyväskylän turvakoti 24/7, Liitukuja 2, 40520 Jyväskylä 050 4688 179

Apua valtakunnallisesti mm.: 

Hätätilanteet 112

Valtakunnallinen MIELI Kriisipuhelin 24/7 -> soita 09 25250111

MIELI ry:n kriisikeskusverkosto: yhteystiedot.

Mieli kriisichat: ma-ke klo 15-19 ja to klo 15-21.

Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–to klo 9–18 ja pe 9–16. Chat on auki arkisin ma–to klo 9–18 ja pe 9–16. Kesän aikana RIKUn palveluissa on poikkeuksia, joista lisätiedot: tästä. RIKUn pääsivuille ja chattiin: RIKU.

Chat 7-15-vuotiaille lapsille joka päivä klo 9-22. Voit keskustella mistä tahansa, mutta erityisesti tilanteisiin, joissa koet olosi turvattomaksi tai uhatuksi kotona ja tarvitset apua. Apuu-chat.

Keskusteluapua 12-29-vuotiaille. Sekasin-chat.

Lasten ja nuorten puhelin (MLL): 116 111 ma-pe klo 14–20 ja la-su klo 17–20. Chat joka päivä klo 17-20. Lisätietoja: MLL Nuortennetti.

Nollalinja 24/7 apua väkivaltaan:  080 005 005. Lisätietoja ja chat auki ma-ke klo 9-15 ja to-pe klo 14-20 -> Nollalinja. 

Lisää tuen ja avun järjestötahoja löydät Lähellä.fi-sivustolta: tämän linkin kautta.


Keski-Suomen ensimmäiset väkivaltatyön messut pidettiin 14.5.24

Keski-Suomen ensimmäiset väkivaltatyön messut pidettiin 14.5.24.

Paikalla Jamkilla Rajakadun Tulikari -auditoriossa oli lähes 160 osallistujaa ja striimin kautta osallistujia oli lähes 300.

Muutama poiminta päivästä:
🍃 Avauspuheenvuoron piti Maria Kaisa Aula todeten mm., että väkivallan vähentämiseen tarvitaan kaikkia eri toimijoita.
🍃 Ammattilaiset ovat tärkein työväline väkivallan puheeksiotossa asiakastyössä, sanoi myös Jenni Krogell Thl:sta omassa puheenvuorossaan.
🍃 Seksuaalirikoslainsäädännöstä ja ilmoitusvelvollisuudesta puhui Heidi Miettinen Sisä-Suomen poliisilaitokselta muistuttaen mm., että aina voi eri tilanteissa konsultoida poliisia. Heidin puheenvuorossa katsottiin myös Tea Consent – video: katsomaan tästä.
🍃 Lapsuuden traumatisoitumisen vaikutukset ulottuvat aikuisikään, totesivat Kirsi Mustonen ja Anneli Kuusinen-Laukkala Keski-Suomen hyvinvointialueelta.
🍃Lähisuhdeväkivallan tunnistamisesta ja siihen puuttumista sekä väkivaltatyön kehittämisen katsausta piti puheenvuorossaan Marianne Notko Jyväskylän yliopistosta.
🍃Ensi- ja turvakotien liiton Tuulia Kovanen huomioi puheenvuorossaan mm. että nuorten seurusteluväkivalta on monimuotoista, satuttavaa ja aina väärin – huolestuttavaa on, että usein väkivalta jää tunnistamatta ja tilanteisiin puuttumatta. Tuulia näytti puhuttelevan lyhytelokuvan nuorilta nuorille Väkivallaton.

Lisäksi iltapäivän vinkkipajoissa pohdittiin mm. mikä tuo turvaa lapselle, asiakkaan kohtaamista, väkivallan muotoja, ihmiskauppatyötä, lähisuhdeväkivallan puheeksiottamista ja MARAK riskiarviointia sekä työikäisiä ja haastavia eroja.

Kriisikeskus Mobilen ja RIKUn Keski-Suomen palvelupisteen väki kiittää messuosallistujia ja messujen eri järjestelytahoja – messut olivat onnistuneet ja yhdessä vahvistimme väkivaltaan liittyvää osaamista!

Päivän materiaalit ja striimauksen tallenne klo 9-14 väliseltä ajalta tulevat www.hyvaks.fi/luentomateriaalit ja ne ovat saatavilla kahden viikon ajan.

Kiitos Keski-Suomen hyvinvointialue, Jyväskylän Yliopisto, Jamk, Sisä-Suomen poliisilaitos, Rikosseuraamuslaitos, Raiskauskriisikeskus Tukinainen, Kriisikeskus Mobile, Jyväskylän seurakunta, Rikosuhripäivystys sekä Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry.


Lahjoitusuutisia – kiitos Osuuskauppa Keskimaa ja LC Jyväskylä/Jyvässeutu ry!

Keskimaan ”Ilo auttaa 2024” ja LC Jyväskylä/Jyvässeutu tukevat kriisikeskuksen asiakastyötä!

Osuuskauppa Keskimaan vuoden 2024 Ilo auttaa -hyväntekeväisyyslahjoitus kohdentuu keskisuomalaisten ikäihmisten digitaitojen kartuttamiseen, yli 70 maksuttoman digitaitotapahtuman voimin. Lisäksi osa lahjoitussummasta ohjataan kriisi- ja mielenterveystyöhön keskisuomalaisten tukemiseen Kriisikeskus Mobilen työnä ja valtakunnallisesti Sekasin Kollektiiville Sekasin-chattyöhön. Lisätietoa Ilo auttaa 2024 – hyväntekeväisyyslahjoituksista: tästä. 

LC Jyväskylä/Jyvässeutu ry tukee myös kriisikeskuksen toimintaa ja asiakastyön toteutumista lahjoittamalla kahden kesäsijaisen palkkaamiseen rahaa. Lahjoitusvaroilla mahdollistetaan kriisityön toteutumista myös kesän lomakuukausina.

Kriisikeskus Mobile ja Jsms ry kiittävät Keskimaata ja LC Jyväskylä/Jyvässeutu ry:tä yhteistyöstä ja merkittävistä lahjoituksistanne matalan kynnyksen kriisityöhön.


Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön

Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista. Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen on vakavasti uhattuna. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat syntyneet vastauksena ihmisten avun ja neuvonnan tarpeeseen. Ne ovat olemassa, jotta tarjolla olisi kynnyksetöntä tukea erilaisissa vaikeissa elämäntilanteissa. Kolmas sektori toimii tyypillisesti siellä, minne markkinaa ei synny ja missä julkinen ei toimi. Sote-järjestöillä on myös merkittävää erityisosaamista, koska ne tuottavat sellaista tukea, jota muut tahot eivät tarjoa. Järjestöjen työ on pitkälti vapaaehtoisvoimin toteutettavaa ennaltaehkäisevää ja varhaista tukea, joka on yhteiskunnalle erittäin kustannustehokasta.

Lisätiedot: MIELI ry:n lausunnosta: tästä linkistä.

Kuva: MIELI ry.


Viertolan kouluampuminen (2.4.24) voi herättää ahdistusta ja pelkotiloja.

Viertolan kouluampuminen (2.4.24) voi herättää ahdistusta ja pelkotiloja.

✨️Miten vanhemman tulisi keskustella asiasta lapsen kanssa – MIELI ry:n sivuille on koottu tietoa: tutustu tämän linkin kautta.

✨️Väkivaltauutisista puhuminen lapsen kanssa: Mannerheimin lastensuojeluliitto-sivut

✨️Psykososiaalinen tuki äkillisissä kriiseissä: Opetushallituksen materiaalit

✨️Ohjeita kouluampumisen käsittelyyn ammattilaisille: THL

Muista, että tukea on saatavilla mm.:

Keski-Suomessa: 

✨️Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystys 014 266 0149/24 h.

✨️Kriisikeskus Mobile 044 7888 470 arkisin ma-to klo 8-20 ja pe klo 8-17.

Valtakunnallisesti myös mm.

✨️Kriisipuhelin 09 2525 0111/24h.

✨️Nuorille suunnattu Sekasin-chat on auki joka päivä: ma–pe klo 9–24, la–su 15–24.

✨️Lasten ja nuorten puhelin (Mll) 116 111

✨️Apuu-chat (7-15 vuotiaille)

✨️Aikuisille suunnattu Tukinetin MIELI Kriisichat on avoinna ma–ke klo 15–19 ja to 15–21.

✨️Lisää auttavia puhelimia ja palveluja: tästä linkistä.