Rikosuhripäivystys

Oletko joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi tai oletko joutunut rikoksen todistajaksi? Rikosuhripäivystys (RIKU) parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa vaikuttamalla ja tuottamalla tukipalveluita. Yhteyden RIKUun saat puhelimitse ja verkossa.

Rikosuhripäivystyksen valtakunnallinen puhelin 116 006 tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Rikosuhripäivystys 116 006 -palvelusta asiakkaita ohjataan tarvittaessa palvelupisteelle. 116 006 on maksuton numero. Rikosuhripäivystys 116 006 ja RIKUchat palvelevat ma–to kello 9–18 ja pe kello 9–16: chattiin tästä.

Rikosuhripäivystys voi auttaa, jos

  • olet rikoksen uhri tai epäilet olevasi rikoksen uhri
  • läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi
  • olet todistajana rikosasiassa
  • asiakkaasi on joutunut rikoksen uhriksi
  • haluat kohtaamaasi rikokseen liittyviä neuvoja tai keskusteluapua
  • haluat ammattilaisena/vapaaehtoistyöntekijänä neuvontaa asiakkaasi asiassa.

Akuutissa tilanteessa soita hätänumeroon 112.

RIKUn tehtävänä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa mm. tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. Palvelupisteestä voi kysyä myös henkilökohtaista RIKU-tukihenkilöä, jonka kanssa voi keskustella kokemastaan sekä, joka on tarvittaessa asiakkaan henkisenä tukena rikosasian käsittelyn eri vaiheissa (esim. poliisilaitoksella, oikeusapu- ja asianajotoimistossa, oikeudenkäynnissä). RIKU-tukihenkilöinä toimivat koulutetut vapaaehtoiset. Lue lisää tukihenkilötyöstä ja siihen hakeutumisesta: tästä.

Rikosuhripäivystyksen (RIKUn) Keski-Suomen palvelupiste palvelee Hankasalmen, Joutsan, Jyväskylän, Jämsän, Kannonkosken, Karstulan, Keuruun, Kinnulan, Kivijärven, Konneveden, Kyyjärven, Laukaan, Luhangan, Multian, Muuramen, Petäjäveden, Pihtiputaan, Saarijärven, Toivakan, Uuraisten, Viitasaaren ja Äänekosken kuntien alueella.

RIKUn Keski-Suomen palvelupisteen toimitilat sijaitsevat Matarankatu 6 B (4 krs), 40100 Jyväskylä. Palvelupiste sijaitsee samoissa tiloissa Kriisikeskus Mobilen kanssa. Matarankatu 6 B-rapun ulko-ovista vasemmanpuoleinen ulko-ovi on avoinna kriisikeskuksen aukioloaikojen mukaisesti. Ulko-ovesta oikealle rappukäytävään ja edelleen 4 kerrokseen joko hissillä tai rappuja kävellen.

Rikosuhripäivystyksen Keski-Suomen palvelupisteen toiminnanohjaajina toimivat Lea Manninen 050-368 01 88  ja Erika Ceesay 050-336 80 28. Yhteydenotto toiminnanohjaajien puhelinnumeroihin maksaa soittajalle soittajan liittymätyypin ja puhelinoperaattorin hinnoittelun mukaisesti. Muuten palvelut ovat asiakkaille maksuttomia. 

Rikosuhripäivystyksen palveluista voi antaa asiakaspalautetta asiakkaana: tästä ja yhteistyötahona: tästä. Lisätiedot palautteen antamisesta: tästä.

Lisätietoja mm:
Rikosuhripäivystys
Valtakunnallinen RIKUn Auttava puhelin, 116 006
Juristin puhelinneuvonta, 0800 161 177 (ma-to klo 17-19)
RIKUchat verkossa
Erilaisia rikoksia
Rikosprosessi
Lapsi rikoksen uhrina
Ohjeet ja oppaat
På svenska Brottsofferjouren
In English Victim Support Finland
Palveluesitteet 23 eri kielellä: Other languages