Apua Ajoissa – itsemurhien ehkäisyhanke 

Apua Ajoissa! -itsemurhien ehkäisyhankkeen tarkoituksena on vaikuttaa  Etelä-Savon ja Keski-Suomen alueella itsemurhakuolleisuuteen tehostamalla olemassa olevia palveluja, ottamalla uusia keinoja käyttöön ja hälventämällä stigmaa aiheen ympäriltä. Hankeaika 5/2021-6/2023.

Hankkeen tärkeimpänä sanomana on ”aavista, puutu ja uskalla auttaa”, sillä itsetuhoisista ajatuksista kysyminen on jokaisen asia. Uskalla kysyä!

Hankkeen toteuttajat
Hankkeen hallinnoija ja päätoteuttaja on Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, eli Essote yhdessä Etelä-Savon sote-uudistuksen kanssa.

Osatoteuttajina hankkeessa ovat

  • Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
  • Jyväskylän kaupunki
  • Sovatek-säätiö
  • Kiisikeskus Mobile Keski-Suomi
  • Mikkelin kriisikeskus

Lisäksi hankkeessa tehdään yhteistyötä mm. poliisin, pelastuslaitosten, järjestöjen (Surunauha, Suvimäen klubitalo, FinFami, Nyyti ry, Viola/Mikkeli, Nuorten Suomi, Mikkelin NuVa), seurakuntien sekä oppilaitosten ja kuntien sivistystoimien kanssa.

Kriisikeskus Mobile (Jsms ry) toimii osatoteuttajana Apua Ajoissa! -itsemurhien ehkäisyhankkeessa. 

Lue lisää hankkeesta ja mm. ajantasaisista hankkeen koulutuksista Jyväskylän kaupungin sivuilta: tästä linkistä.

Apua Ajoissa! -hankkeen myötä sekä konkreettisesti LähiTapiola Keski-Suomen lahjoitusvaroilla on mahdollistunut Kriisikeskus Mobilen työntekijöiden kouluttautuminen lyhytinterventio itsemurhaa yrittäneelle Linity -menetelmään. Linity on yksilöllinen interventio, jonka tavoitteena on itsemurhakäyttäytymisen ennaltaehkäisy. Menetelmä perustuu itsemurhakäyttäytymisen laukaisevien tekijöiden tunnistamiseen ja turvasuunnitelmaan, jolla vältetään ajautuminen uuteen itsemurhayritykseen. Interventio koostuu 3-4 tapaamisesta.  Linity on tarkoitettu henkilöille, joilla on taustalla ensimmäinen tai toinen itsemurhayritys 1-2 viikon sisällä itsemurhayrityksen jälkeen tai heti, kun akuutti sairaalahoito ei ole enää tarpeen.

Lisätiedot ja tulostettava esite: tästä.

Ajanvaraus ja neuvonta Linityyn liittyen 044 7888 470. Yhteydenottopyynnön voi jättää työntekijöille lisäksi sähköpostitse toimisto@kriisikeskusmobile.fi.

Kriisikeskus Mobilessa on myös mahdollista tukea läheisiä.