Ota yhteyttä Kriisikeskus Mobileen 044 7888 470 tai väkivaltatyön yksilötyöntekijöihimme
• jos olet kokenut väkivaltaa tai käyttäytynyt väkivaltaisesti ja haluat apua itsellesi ja/tai läheisillesi
• kun kohtaat työssäsi asiakkaan, joka on kokenut tai käyttäytynyt väkivaltaisesti ja haluat konsultoida ja/tai ohjata asiakkaan väkivaltatyöhön.
Akuutissa tilanteessa soita hätänumeroon 112.
Väkivalta voi olla:
• henkistä (mm. mitätöinti, alistaminen, nöyryyttäminen, nimittely, kontrollointi, pettämisellä uhkailu)
• fyysistä (mm. läpsiminen, töniminen, repiminen, lyöminen, kuristaminen, tukistaminen, tavaroiden rikkominen, aseiden käytöllä uhkaaminen tai niiden käyttö)
• uhkailua (mm. väkivallalla uhkailu, itsemurhalla uhkailu, tappouhkaus, pelottelu)
• häirintää (mm. kotirauhan rikkominen, puhelimella ja muilla viestintävälineillä häiritseminen)
• taloudellista (mm. rahan käytön kontrollointi, kiristäminen, petos)
• seksuaalista (mm. seksiin tai seksuaalisiin tekoihin pakottaminen tai painostaminen, raiskaus tai raiskauksen yritys)
• vainoamista (mm. pitkäaikainen seuraaminen ja häirintä, paikantaminen, digitaalinen vaino)
• hengellistä ja kulttuuriin liittyvää (mm. uskontoon pakottaminen, uskonnon väheksyminen, kulttuuriin liittyvät roolit ja asenteet, kunniaväkivalta).
Jokaisella on oikeus turvalliseen, väkivallattomaan elämään. Väkivallasta on aina vastuussa väkivaltaisesti käyttäytynyt. Kukaan ei voi teoillaan aiheuttaa toisen väkivaltaisuutta. Väkivalta on rikos.
Väkivalta järkyttää, pelottaa ja se aiheuttaa turvattomuutta. Väkivalta vaikuttaa väkivallan kokijaan monella elämän osa-alueella. Se vaikuttaa myös väkivaltaisesti käyttäytyneen elämään monimuotoisesti. Perheissä lapset voivat olla väkivallan näkijöitä ja kuulijoita, kohteita tai välineitä. Kaikenlainen väkivalta on lapselle ja nuorelle haitallista – ja se vaikuttaa lapsen kasvuun sekä kehitykseen. Lapsella on oikeus turvalliseen elämään.
Kriisikeskus Mobilessa tehdään väkivaltatyön yksilötyötä niin väkivaltaa kokeneiden kuin väkivaltaisesti käyttäytyneiden kanssa. Väkivaltaa kokeneiden ja väkivaltaisesti käyttäytyneiden yksilötyö on tarkoitettu naisille ja miehille. Yksilötyössä käsitellään väkivaltaa ja väkivallan vaikutuksia. Yksilötyössä tavataan asiakkaita suunnitelmallisesti, ja ajanvarauksellisesti. Yksilötyön tavoite on väkivallan ehkäiseminen, väkivallan loppuminen sekä turvallinen elämä. Yksilötyö tukee asiakasta hänen elämäntilanteensa mukaisesti.
Yksilötyöntekijät:
Väkivaltatyö on asiakkaalle maksutonta. Esite: Väkivaltatyön esite asiakkaille ja yhteistyötahoille
Väkivaltaisesti käyttäytyneiden yksilötyöstä (Vaihtoehto väkivallalle – malli) on mahdollisuus ohjautua ryhmään Jyväskylän yliopiston psykologian tutkimus- ja kehittämisklinikalle.
Väkivaltaa kokeneiden naisten ryhmätoimintaa järjestetään vuosittain.
Asiakkaiden kokemuksia väkivallasta, väkivallasta irtautumisesta sekä väkivaltatyöskentelystä neljässä podcasthaastattelussa:
Väkivaltaa kokeneiden naisten syksyn 2020 ryhmän palautteita syksyn vertaisryhmästä sekä vertais- ja työntekijänäkökulmat: Podcast.
Apua väkivaltaan saa lisäksi mm. hätäkeskuksesta 112 , Keski-Suomen sosiaali- ja kriisipäivystyksestä 24 h 014 266 0149, poliisilta, hyvinvointialueen palveluista, neuvolasta, perheneuvolasta, koulun henkilökunnalta, nuorisotyöstä, Seri-tukikeskus seksuaaliväkivallan uhreille/24h (Keski-Suomi, Sairaala Nova) 014 269 8375, Rikosuhripäivystyksestä: Valtakunnallinen puhelin 116 006, Keski-Suomen palvelupiste 050 368 01 88 Lea tai 050 336 80 28 Erika, Keski-Suomen turvakoti Jkl 050 4688 179/24h, Kriisikeskus Mobilesta 044 7888 470, Nollalinja-puhelinpalvelusta 080 005 005/24h, Tukinaisesta 0800 97899, perheasiain neuvottelukeskuksesta 044 774 7052, Suvanto-linja (turvallisen vanhuuden puolesta 0800 06776 ke klo 10-13), työterveyshuollosta, mielenterveystoimistosta, seurakunnista ja eri järjestöiltä.